Hej!! Chciałam poprosić kogoś o porównanie pestek dyni i słonecznika. Chodzi mi mianowicie o porcje 100-u gramową w łupince (bo niestety nie mam możliwości zważenia, a kupuję w łupinkach). Chciałabym wiedzieć ile mają w sobie BTW, kalorii i które ma więcej witamin i minerałów i ogólnie które są zdrowsze =) Słyszałam też, że od tego gdzie rośnie [...]
Jw. Supermarkety serwuja wysokie ceny. Nie wliczam promocji, bo niestety nie mam za duzo czasu by "szlajac" sie po centrach. Czasami w Auchan sa dobre ceny na pestki (16zl/kg), ale regularna cena jest wyzsza. Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki. Moze byc Warszawa, okolice, etc.
[...] po łyżeczce mąki owsianej. Formujemy kotlety i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Ja zwykle dodaję na górę nasiona - czarnuszkę, pestki słonecznika lub dyni. Najlepiej smakują na ciepło z Dzikim sosem. Wartości odżywcze: Z tych składników wychodzi 5 sporych kotletów. Każdy to 95 kcal. Białko 5.5 g, [...]
[...] i zdrowa alternatywa Posiłki zostały zbilansowane, tak by dostarczyć węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów oraz białko roślinne. Zastosowane z VEGANMEAL oleje oraz pestki i nasiona roślin sprawiają, że potrawy te dostarczają zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne dla prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Warto [...]
[...] Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami dyni 369 kcal Białko 26 g Tłuszcze 12 g Węglowodany 40 g Składniki: Serek twarogowy ziarnisty 150 g Płatki owsiane 50 g Dynia pestki 5 g Powyższe posiłki mogą stanowić element zdrowej diety, ukierunkowanej pod kształtowanie sylwetki. Sprawdzą się w diecie w okresie budowania masy mięśniowej, jak i [...]
Przeglądając diety osób związanych z branżą fitness czy kulturystyki zauważyć można to, że w ich żywieniu często pojawiają się różnego rodzaju omlety. Jakie są plusy ich spożywania? Co powinno wchodzić w ich skład? Ostatecznie, jak przygotować taki posiłek, aby był dobry jakościowo? W tym artykule postaram się odpowiedzieć na te pytania. Czas [...]
[...] ziemniaki, płatki (owsiane, jaglane, gryczane i inne - unikaj słodkich mieszanek). Źródło tłuszczu: Oliwa z oliwek, olej rzepakowy (na nim możesz smażyć), jaja, tłuste ryby, pestki, orzechy, nasiona, awokado, masło. Przykładowe menu Decydując się np. na pięć posiłków, Twój dzień mógłby wyglądać następująco: Śniadanie - kanapki z pieczywa [...]
[...] z ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych. Dieta na niski cholesterol Dzień I Śniadanie Płatki owsiane z serkiem wiejskim, melonem i pestkami dyni Dynia pestki 5 g Płatki owsiane 50 g Serek twarogowy ziarnisty 250 g Melon 200 g II śniadanie Smoothie Masło orzechowe z kawałkami orzechów 20 g Banan 1 × sztuka (120 g) Truskawki [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] piątego roku życia. Podsumowanie Suplementacja cynku może przynieść określone korzyści, jeśli podaż z pokarmu jest niewystarczająca. Źródłami są: mak, ziarno sezamu, pestki dyni, sery podpuszczkowe, owies, pszenica, wołowina, krewetki. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: A Soyano 1 , M Gómez Role of iron in immunity and its [...]
Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.
Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]
Magnez jest pierwiastkiem mineralnym, który możemy (i powinniśmy) spożywać wraz z naszą dietą. Jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w naszym organizmie. Jest niezbędny, do prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek i narządów w naszym ciele. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowo-mięśniowego [...]
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]
Dla wielu substancji odżywczych, w tym cynku, wyznaczone zostały nie tylko zalecane dzienne ilości, jakie powinniśmy dostarczać, ale również górne tolerowane zakresy poziomu spożycia. Mimo że z pewnymi nadmiarami tych związków organizm zdrowy poradzi sobie, po prostu je wydalając, to najczęściej trzymanie się zaleceń producenta danego preparatu [...]